Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Rosa pelargoner i korg
Guide

Pelargoner – allt du behöver veta

Dela

Finns det något hemtrevligare än ett fönster, trädgård eller balkong fylld med färgsprakande pelargoner? Pelargonen är lättskött och ger en härlig utdelning på det arbete du lägger ner på dina plantor och sticklingar.

Den omåttligt populära pelargonen tar enkelt hem priset som Sveriges mest älskade växt. Pelargoner är lättskötta och trivs såväl i köksfönstret som utomhus under sommartider. Vill du njuta av Mårbackapelargon, Hängpelargon, Calliope eller Doftpelargon? – Det finns så mycket som 250 olika arter att välja mellan!

  • Pelargoner av olika sorter

    Olika sorters pelargoner

    Det finns en mängd olika sorters pelargoner. För den intresserade är det en hobby att införskaffa en planta eller stickling av varje art. Dessutom är byteshandeln av sticklingar stor.

    Släktet Pelargonium kan tyckas vara oändligt med sina över 250 olika arter fulla av stor variation i både blommor och färger. Några av de mest populära pelargonerna är Zonalpelargoner, Pelargon Astrid, Mårbackapelargon, Engelsk pelargon och Kärlekspelargon. Det finns också olika färger som vit pelargon, gul pelargon, röd pelargon och klassikern rosa såklart. Andra sorter som ofta går hem i hushållen är Caliente pelargon, Kaskadpelargon och Rosenpelargon.

    Du kan köpa pelargon i Granngårdens butike, vi erbjuder flera av de mest populära sorterna!

Plantera pelargoner

När ska man plantera om pelargonen? Blomman mår bra av att planteras om då och då. I samband med beskärning eller plantering av stickling kan det vara extra bra plantera. Använd en bra blomjord eller speciell pelargonjord.

När blommorna har börjat växa ordentligt är det dags att tillföra flytande växtäring i vattnet. Du kan plantera pelargoner i balkonglåda, kruka, inomhus och utomhus på sommaren.

Du kanske undrar hur stor krukan ska vara? Svaret är inte för stor kruka, då riskerar sticklingen att ruttna.

Gör såhär:

  1. Lägg dränering som lecakulor i botten

  2. Fyll på med jord såsom pelargonjord eller blomjord

  3. Placera plantan eller pelargonfrö mitt i krukan. Krukan ska inte vara för stor

  4. Fyll på med mer jord

  5. Vattna ordentligt

  6. Tillför växtnäring när plantan vuxit till sig lite
  • Pelargoner rosa i kruka utomhus

    Skötsel av pelargoner

    Pelargoner är tuffa och tål att torka ut i viss mån. Det finns dock några generella skötseltips du kan gå efter:

    Placering

    Blommorna trivs i värme och ljus med mycket sol. Till skillnad från många andra växter tar de inte skada av just solljus, utan blommor mer under strålarna. Tänk bara på att skydda dina blommor från hård vind.

    Växtnäring

    Om du vill att dina blommor ska bli sitt bästa jag är det viktigt att tillföra växtnäring. Det bör du göra vid varje omplantering och därefter regelbundet, till exempel genom att tillföra näring i vattnet.

    Vattning

    Hur mycket ska du vattna pelargonerna? De blommor som står i mycket sol bör vattnas varje dag, helst på morgonen så blomman hinner ta till sig vattnet under dagen. Tänk på att inte vattna förrän jorden är torr.

    Ge kärlek!

    Se till att vårda dina blommor genom att plocka bort de blommor och blad som inte ser friska ut. Tänk också på att ta bort blad som fallit ner på varandra för att undvika fula fläckar och mögel.

Ta sticklingar av pelargon

Det vanligaste är nog att ta egna sticklingar från dina eller en väns plantor. Du kan också köpa stickling av pelargon på handelsträdgårdar eller byta i byteshandel. En stor fördel med att beskära pelargoner är annars alla små sticklingar du får över. Av förgrenade kvistar kan man få flera sticklingar.

Det finns olika sätt att ta hand om sina sticklingar på. Antingen stoppar du dem i ett glas vatten till dess att de fått rötter, därefter planterar du dem i krukor. Alternativet är att plantera dem direkt i krukor.

Det finns en ganska stor fördel med att plantera direkt i jorden. Sticklingar som får rötter i vatten bildar vattenrötter, dessa är i sin tur inte så bra på att ta upp näring i jord. Därför blir de ofta ganska tunna och långa samtidigt som rötterna inte rotar sig i jorden på rätt många veckor. Vårt tips är därför att sätta sticklingen i jorden direkt.

  • Rosa pelargonsticklingar

    Gör såhär med pelargonsticklingar

    • Skär av pelargonsticklingen från moderplantan alldeles ovanför ett bladpar. Plocka ner bladen längst ner på sticklingarna innan plantering. En kvist kan vara 5-10 cm hög. Det är lagom om sticklingen har tre blad.

    • Plantera sticklingen i en liten kruka på 5-7 cm med det nedersta bladverket strax över jord.

    • Använd såjord när du planterar och håll jorden fuktig, men inte våt.

    • Efter två veckor när det har kommit nya skott är det dags att plantera om dem i pelargonjord i en vanlig kruka. Behåll sticklingen i samma höjd som tidigare.

    • Placera växten ljust, men undvik för starkt solljus.

Beskära pelargoner

De flesta brukar beskära sina pelargoner i samband med att de tas fram på våren. Har de stått mörkt under vintern kan de se ganska trista och taniga ut. För att blomman ska skjuta nya friska skott kan den därför behöva klippas ner ganska hårt. Åtminstone hälften eller 2/3 kan klippas bort. Se bara till så att det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas.

En bra riktlinje är att lämna två till tre ”ögon”, det vill säga de runda ringarna på stjälken. Om du vill att den högsta toppen av växten ska vara i mitten kan du klippa ner den mittersta kvisten något mindre. Se till att använda en vass sekatör eller kniv när du beskär plantor. Kom också ihåg att rengöra verktygen noggrant, så att inte sjukdomar sprids mellan växterna.

Tänk på att doftpelargoner och engelska pelargoner inte ska beskäras på våren. Dessa sorter bildar blomskott under vinterhalvåret och för att undvika att man skär bort dem bör just dessa sorter beskäras på hösten istället.

  • Vita pelargoner i krukor utomhus

    PELARGONER PÅ VINTERN OCH VÅREN

    Pelargoner på vintern

    Klarar sig pelargoner trots frost och kalla temperaturer? Inte utomhus, det blir för kallt. Däremot kan du övervintra dem inomhus. Under vintern är det bästa att förvara växterna på något mörkt och svalt utrymme. De kan också stå kvar på samma plats inomhus. Bor du i lägenhet och har ett svalt trapphus kan det vara det optimala stället för övervintring av dina blommor.

    Pelargoner på våren och sommaren

    En annan bra sak är att du både kan ha pelargoner inomhus och utomhus. Många flyttar ut en del av sina plantor på sommaren, medan andra får stå kvar inomhus och pryda fönsterkarmar. För blommor inomhus krävs gott om ljus men helst inte direkt intill ett soldränkt fönster. Att placera blomman där skuggan kommer och går är att föredra.